At låne penge til venner og familie

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

At låne penge til venner og familie

Lån til venner og familie er en utrolig storhjertet gerning, som i situationen kan være svær at sige nej til. Penge mellem venner behøver ikke nødvendigvis at udvikle sig til en træls situation, men det kan i værste fald ødelægge personlige relationer. Denne guide giver dig derfor et par gode råd, som du bør overveje, før du låner penge ud til dine nødstedte bekendte.

Tal situationen igennem

Det er aldrig en sjov situation at skulle bede bekendte om tjenester og især ikke, når det kommer til de økonomiske af slagsen. Hav derfor i tankerne, at det er en pinlig og svær situation for din bekendte, som muligvis har set det som sin sidste udvej. Det er derfor også vigtigt, at samtalen/lånet forbliver en hemmelighed mellem jer, da det er en fortrolig forespørgsel.

Et godt råd er, uanset om du har tænkt dig at låne pengene ud eller ej, at snakke situationen godt igennem. Det kunne jo være, at der lå et dybere problem bag, som er godt at få sat ord på for begge parter?

Spørg derfor ind til, hvad pengene skal bruges til - er det til en presserende situation eller blot til unødvendige ting? Sidstnævnte er ofte en stakket frist, som i sidste ende ikke hjælper din ven.

Udarbejd alternative løsningsforslag

Inden du siger ja til at låne pengene ud, er det godt at overveje, om der er alternative udveje. Det kan alt efter situationen være råd om jobmuligheder, gode sparetips eller sofaen i din lejlighed, som du kan stille til rådighed.

Måske har du ikke selv penge, du kan låne ud, men er stadig opsat på at hjælpe? Sæt jer og dan et overblik over situationen sammen - hvordan kan du bedst muligt støtte din ven? Det kan være med gode råd om forbrugslån eller gode idéer til andre lånemuligheder.

Fastsæt klare rammer

Hvis du har tænkt dig at hjælpe finansielt, så se det som en formel forretningsaftale fremfor en vennetjeneste. Tag derfor dine følelser ud af situationen og sæt i stedet en klar tone for lånet. Hvor meget skal der lånes? Skal der renter på lånet eller ej? Hvilken afdragsordning skal I have og hvornår skal lånet senest tilbagebetales? Selvom det virker fjollet, så er det en god idé at indgå en kontrakt på aftalen, så I begge er helt klare over, hvad jeres aftale indebærer.

Lån ikke mere ud end du kan undvære

Den vigtigste overvejelser du skal gøre dig er, om du har råd til ikke at få pengene igen. Selvom du kender din ven utrolig godt, og du har fuld tillid til at pengene kommer igen, så kan situationen være så kritisk, at dette ikke sker. Det har muligvis været sidste udvej at spørge dig til råds, så pengene er højest sandsynligt nødvendige.

Du skal derfor forberede dig på, at pengene kan ende som en donation frem for et lån. Husk derfor: Lån aldrig penge ud, som du ikke kan undvære.