En introduktion til gældssanering

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

En introduktion til gældssanering

Har du opbygget dig en stor gæld, som virker helt håbløs at komme ud af, kan du i nogle tilfælde få gældssanering. Med gældssanering vil du få eftergivet noget af dig gæld, så du ikke længere behøver at betale denne del af din gæld. For at få gældssanering, skal du dog opfylde nogle krav.

Disse krav kan du læse mere om i denne artikel.

Kort om gældssanering

Ved en gældssanering, kan din gæld enten blive eftergivet helt eller delvist. Du laver med andre ord en aftale med dine kreditorer om at du får nedsat dig gæld og at du skal betale den tilbage over en kortere periode. Desuden indgår du også en aftale om en afdragsordning på din gæld, og hvad mange ikke ved, er at du skal leve på et meget stramt budget, mens du er under gældssanering.

Det er desuden langt fra alle der søger om gældssanering der får eftergivet deres gæld. Kun hver 4 der søger får eftergivet deres gæld.

Regler og krav om gældssanering

Som udgangspunkt skal du opfylde to krav for at få gældssanering:

  1. Den gæld du har opbygget, skal være så stor at det ikke er realistisk at du kan betale den tilbage inden for den nærmeste fremtid.
  2. En eventuel gældssanering skal kunne føre til en varig forbedring af dine vilkår.

Det er desuden heller ikke alt slags gæld man kan få eftergivet med gældssanering. Du kan få gældssanering på banklån, SU-lån og gæld til det offentlige, såsom gæld til SKAT.Det er dog ikke muligt at få eftergivet forbrugslån. Desuden eftergives sikret gæld heller ikke - altså gæld optaget gennem realkreditlån, boliglån, billån eller lignende.

Hvor meget gæld kan man få eftergivet?

Det er skifteretten der tager stilling til om du kan gældssaneres eller ej. Denne beslutning gøres på baggrund af en vurdering af din økonomi. Denne vurdering tager udgangspunkt i at dit rådighedsbeløb, altså det beløb du har tilbage efter dine faste regninger er betalt, bør være tilstrækkeligt til at du kan begå dig.

Hvis din økonomi er så trang at du ikke vil kunne afbetale på din gæld, uden at det påvirker dig rådighedsbeløb, vil du muligvis kunne få eftergivet din gæld.

Efter en gældssanering får du tildelt et rådighedsbeløb, som du efterfølgende bør kunne leve for. Dette rådighedsbeløb opgøres ud fra dine boligomkostninger, samt, antallet af børn du har og specielle forhold som for eksempel medicin.

Mange tror at livet vil ændre sig drastisk til det bedre med en gældssanering, men realiteten er at du måske vil blive nødt til at undvære ting du måske ikke ellers ville have valgt fra. Hvis du alligevel ikke overholde dette rådighedsbeløb, kan din gældssanering blive taget fra dig, og så skal du igen betale din fulde gæld tilbage.

Sådan ansøger du om gældssanering

Hvis du vil søge om gældssanering, udfylder du først et skema og afleverer til skifteretten i dit område. Derefter indkaldes du typisk til et møde, hvorefter skifteretten beslutter om den vil indlede processen og gældssanering.

Processen om gældssanering tager typisk mellem 3 og 6 måneder at komme igennem. Processen betales af skifteretten og er dermed gratis.