En introduktion til deleøkonomi
Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.
- Indholdsfortegnelse
4 punkter
- Læsetid
6 minutter
- Siden er opdateret
04/12-2024
En introduktion til deleøkonomi
Deleøkonomi har på mange måder oplevet en fremgang de seneste par år, og er en ting der vinder mere og mere indpas hos danskerne. Men hvad er deleøkonomi egentligt?
Deleøkonomi defineres som et økonomisk princip, hvor der foregår en økonomisk udveksling mellem to privatpersoner. Den ene privatperson har et aktiv, som vedkommende stiller til rådighed for andre mod betaling. Dette aktiv kan for eksempelt være en bolig, en båd, en bil, arbejdskraft eller en ydelse.Det der gør at deleøkonomi adskiller sig fra et firma, er at udvekslingen udelukkende foregår mellem privatpersoner, og at det aktiv man stiller til rådighed er privatejet.
Altså, skal den lejlighed du måske lejer ud via AirBnb være privatejet, og ikke være købt med hensigt om udlejning, før der er tale om deleøkonomi.
Udlejningen eller ydelserne udbydes oftest via sociale medier, eller via platforme specielt udviklet til formålet. Nogle af de mest kendte platforme er AirBnb, Über og GoMore.
Dog er deleøkonomi slet ikke noget nyt, men et princip der oprinder fra 1960’erne. Her var computere en dyr erhvervelse, så man lejede dem ud til sine naboer for et symbolsk beløb. Timeshare-lejligheder er en anden populær ting fra 60’erne, hvor flere familier for eksempel gik sammen om at købe et sommerhus eller en lejlighed i udlandet, for derefter at skiftes om at benytte det.
Nogle argumenterer også for, at deling af information også er en form for deleøkonomi, hvilket betyder at internetsider som Wikipedia, YouTube og Facebook også hører under princippet deleøkonomi.
Der er selvfølgelig både fordele og ulemper forbundet ved deleøkonomi. Mange peger på at deleøkonomi kan have en positiv indvirken på miljøbelastningen, samt at det kan give mere frihed i ens økonomi. Modsat mener andre at deleøkonomi er en trussel mod de velkendte og etablerede systemer vi har i forvejen, og at deleøkonomi ikke sikrer vilkår for både dem der tilbyder deres aktiver, og dem der benytter sig af ydelserne.
Platforme for deleøkonomi
Som før nævnt, er AirBnb, GoMore og Über nogle af de mest kendte platforme, når det kommer til deleøkonomi, og dem kender du sikkert allerede. Her kan du se nogle andre og mindre kendte platforme, der formidler forskellige former deleøkonomi.
- Har du mad til overs efter din barnedåb? Så kan app’en Sharefood hjælpe dig af med noget af det. ShareFood er en app du kan få til din smartphone, hvor du i en radius af 5 kilometer, kan henvende dig til folk der kan komme og hente mad du måske har til overs efter en stor fest.
- “Den lille tjeneste” er en hjemmeside hvor du kan gå ind og enten tilbyde din hjælp, eller hente hjælpe til forskellige slags opgaver. Og det kan være alt mellem himmel og jord. Du kan blandt andet få passet din kat mens du er på ferie, eller få hjælp til at få samlet det nye IKEA-skab.
- Via hjemmesiden Lejdet.dk kan du enten leje noget du står og mangler, eller leje noget ud og tjene penge på aktiver du har. Her kan du leje alt lige fra en pavillon til din fest, en hestetrailer, babyudstyr, plæneklippere, en fotograf, eller noget helt andet.
- På Couchsurfing. com kan du leje din sofa ud til et par overnatninger til folk der enten rejser rundt, eller på anden vis mangler et sted at sove et par nætter.