Hvor god er din betalingsevne?

Få en komplet forståelse for begrebet betalingsevne, og ikke mindst dermed en forståelse af, hvordan din egen betalingsevne er.

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Hvor god er din betalingsevne? 

Din gæld 

Jo større din gæld er, jo flere udgifter til renter og afdrag har du. Det bedste er, at hvis du stifter gæld, så gør det til lavest mulig rente og til længst mulige afviklingsperiode, brug i den sammenhæng MONEYBANKER.dks søgemaskine. Du indtaster din alder, det ønskede lånebeløb og den ønskede løbetid på lånet og så finder søgemaskinen de lån der passer bedst til dine behov og ønsker.

Du kan vælge mellem de populæreste lån og de lån til den laveste rente. Udover renten skal du også holde øje med ÅOP, som er selskabers årlige omkostninger i procent. Ønsker du det billigste lån, skal du vælge den låneudbyder med den laveste ÅOP – så hold øje med ÅOP’en også.

Det skal du forsøge at undgå

Du skal selvfølgelig undgå at stifte alt for meget gæld, men udover dette, skal du undgå at stifte gæld ved at købe ting på afbetaling, du kommer i sidste omfang til at betale meget mere end hvad du skulle af med, hvis du havde betalt kontant. Skal du stifte gæld, så gør det i stedet gennem realkreditinstitutter, pengeinstitutter og/eller låneselskaber, hvor du holder øje med renten og ÅOP’en. 

Din pensionsopsparing 

Har du en pensionsopsparing viser du låneselskaberne, at du er økonomisk ansvarlig. Din pensionsopsparing kan i visse tilfælde udbetales før tid mod en strafafgift på 60%, som kan bruges til afvikling af gælden, hvis du skulle stå i den situation, at du ikke kan afvikle på andre måder. Enhver form for opsparing er fornuftig og viser betalingsevne. 

Din bolig

Man regner med, at en bolig ikke må være dyrere end fire gange så meget som hvad husstandsindkomsten er før skat og pension. Jo dyrere din bolig er, jo mere regner man selvfølgelig med, at du tjener og jo større sikkerhed stiller du for, at kunne betale lånet tilbage. En ejerbolig giver også visse muligheder for formuegevinster, som enten kan belånes, f.eks. i form af boliglån eller gevinsten kan realiseres i form af f.eks. renovering af boligen. 

Er du registeret i RKI? 

Hvis du er registeret i RKI, som er et register over dårlige betaler, så viser du dårlig betalingsevne. Det vil faktisk være umuligt for dig, at låne penge, så længe du er registreret i RKI. Sørg derfor, at blive slette fra registret hurtigst muligt, f.eks. ved at betale det du skylder.

Læs i den forbindelse artiklen: ”Er du havnet i RKI?” 

Har du aktier eller obligationer? 

Dette kan medføre økonomisk uforudsigelighed og det trækker ned i din mulighed for, at vise en fornuftig betalingsevne. Ligeledes hvis du har andre økonomisk uforudsigelige projekter i gang. 

Din civilstatus 

Hvis du kan dele dine udgifter med din partner giver det en højere betalingsevne. Du stiller derfor med yderlig økonomisk sikkerhed ved, at de faste udgifter kan deles og dermed giver det et højere rådighedsbeløb end ved singler. Det gælder både for gifte og fast samlevende. 

Din alder 

Din betalingsevne stiger i takt med din alder. Du får ofte bedre job og mere stabile indkomst- og formueforhold, når ud er ældre. Dog falder din betalingsevne, når du når pensionsalderen og din faste lønindkomst skiftes ud med en pension.

Det er dermed fornuftigt, at have en pensionsopsparing og supplere med.

Fastnettelefon og/eller mobiltelefon

Har du ikke fastnettelefon men kun mobiltelefon, signalerer det mindre grad af betalingsevne end hvis du også have haft fastnettelefon. I dag er der ikke mange der har en fastnettelefon mere, men enhver ekstra udgift, i form af f.eks. en fastnettelefon, vil signalere en bedre økonomi.

Har man råd til at have en fastnettelefon udover mobiltelefon, signalerer man altså en bedre økonomi. 

A-kasse og forsikringer

Er du medlem af en a-kasse signalerer det, at du tager ansvar for din økonomi ved at du kan stille sikkerhed selvom du bliver arbejdsløs. Har du forsikringer gennem f.eks. pensionsordninger, hvor du er forsikret ved invaliditet eller død, så viser du økonomisk forudsigelighed og din betalingsevne forhøjes derved.

Du viser hermed også ansvar for din økonomi og det tæller altid positivt. 

Flytter du tit?

Hvis du tit flytter viser du ustabilitet både i din tilværelse, men også økonomisk. Har du derimod boet på samme adresse i flere år, så viser du stabilitet i din tilværelse og økonomi og det forhøjer din betalingsevne. 

Uddannelse og job

Jo længere uddannelse du har, jo større er dine muligheder for, at få et godt job og tjene nogle gode penge. Jo større mulighed har du også for, at stille sikkerhed i form af et fast job. Fast job er lig med fast indtægt.

Jo bedre din stilling er, jo mere tjener du, jo mere du tjener, jo højere betalingsevne har du. 

Har du/i børn?

Har du/i børn, betyder det også, at i har været nødt til, at skabe økonomisk forudsigelighed i jeres tilværelse og det forhøjer din betalingsevne. Det at have børn betyder, at der er ekstra udgifter, som kræver nøje planlægning. Vælger man at få børn viser det også, for det meste, at man har styr på sin tilværelse og økonomi.

Det være sig et fast job med en fast indtægt, man er veletableret boligmæssigt og man har nået en vis alder. At tage ansvar for ens økonomi vægter altid højt på vægtskålen. 

Hvor meget har du i rådighedsbeløb?

Forskellen mellem de månedlige udgifter og de månedlige indtægter er med til, at vise hvor meget du har af rådighedsbeløb. Er dine månedlige udgifter langt under dine månedlige indtægter har du et større rådighedsbeløb og på den måde stiller du yderligere sikkerhed og din betalingsevne forhøjes. En tommelfingerregel peger på, at et rådighedsbeløb på mindst 3.500 kr. per måned pr. voksen person i husstanden og 1.500 kr. til 2.500 kr. per barn afhængig af alder.

Dog spiller familiens individuelle livsstil også en stor rolle, ikke alle familier er ens. 

Har du bil? 

Hvis du har bil signalerer du, at du har råd til en bil og det forhøjer din betalingsevne i forhold til, hvis du ikke har bil. Selv om en bil betyder ekstra udgifter, så vil de fleste gøre alt, hvad de kan, for ikke at blive tvunget til at sælge bilen. Derfor signalerer ejerskab af en bil stabilitet.