Sådan planlægger du økonomisk: Hvilken økonomisk type er du?

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

 • Indholdsfortegnelse

  2 punkter

 • Læsetid

  7 minutter

 • Siden er opdateret

  27/05-2024

Har du ro i sindet, når der står et sekscifret beløb på din konto? Får du en overraskelse, hver gang du tjekker din netbank eller får kontoudskrifter? Ser du det som en ”sport”, og går du op i at opnå rabatter, når du handler ind? Eller gennemgår du altid dit budget, inden du tager økonomiske beslutninger? Uanset hvilket forhold du har til din privatøkonomi, er det vigtigt, at du kender din økonomiske type, hvis du vil blive bedre til økonomisk planlægning.

Formålet med planlægning

Den væsentligste forudsætning, for at du kan skabe overblik og føre dine beslutninger ud i livet, er, at du er god til at planlægge. Formålet med økonomisk planlægning er, at du kan få flest mulige at dine ønsker og behov opfyldt. I forbindelse med økonomisk planlægning, er det centralt, at du lærer at tænke rationelt og fornuftigt.

Hertil skal du være god til forvaltning af din økonomi. Det betyder, at du kan overholde dit budget og holde dig inden for dit månedlige rådighedsbeløb. Er du i stand til at balancere dine indtægter og udgifter, eller er det lidt tilfældighedernes spil, der afgører, hvordan dine penge fordeles? Hvis du er bevidst om planlægning og forvaltning af din økonomi, bliver det nemmere for dig at styre dit forbrug gennem livet og få råd til det, du ønsker.

De fire økonomiske typer

Den optimale planlægning og forvaltning af din økonomi afhænger af, hvilken økonomisk type du er, og hvilket forhold du har til privatøkonomi. Det gælder især dine vaner og uvaner, når du tager økonomiske beslutninger. Vil du være bedre til at styre din økonomi, er det essentielt, at du bevidst om dine gode og mindre gode tilbøjeligheder.

Når du er klar over, hvad du er god til, og hvad du kan blive bedre til, er det nemmere at navigere din økonomi i en bestemt retning. Overordnet og meget firkantet findes fire økonomiske typer, der hver især repræsenterer en indstilling til privatøkonomi. Hver type har sine karakteristika, som du kan læse nedenfor. Måske kan du genkende dig selv i én eller flere typer?

Af de fire økonomiske typer har forbrugeren mindst og planlæggeren størst chance for at optimere sin privatøkonomi. De fleste danskere tilhører forbruger-typen, fordi de til dagligt er relativt impulsive i forhold til privatøkonomien, og vigtige økonomiske beslutninger bliver ofte udskudt. Generelt har de fleste danske familier en god økonomi med stabile indtægter.

Den økonomiske planlægning omhandler derfor umiddelbart, at der skal være økonomisk råderum til luksusvarer, og hvad der ellers forsøder hverdagen. Derfor kan forbruger-typen med fordel tænke mere rationelt ved blandt andet at spørge sig selv:

 • Er det muligt at spare penge på mit forbrug?
 • Bør jeg investere?
 • Har jeg et fornuftigt forhold til min økonomi?
 • Hvornår har jeg sidst lagt et budget? Hvornår har jeg sidst tilpasset mit budget?
 • Er der nogle økonomiske beslutninger, jeg skal tage vare på her og nu? Hvor længe har jeg udskudt økonomiske beslutninger?

Husk på, at de fire typer ikke er faste størrelser, men kan variere alt efter, hvilken situation du befinder dig i. Din økonomiske type kan skifte over tid, hvis du efterhånden bliver mere bevidst om din økonomi. Tænk på, at din indstilling til økonomi måske har ændret sig, fra du var teenager og til nu.

Grafer og tekst er udarbejder i samarbejde med MONEYBANKER, som er din online sammenlignings partner.