Huskøb: Dette skal du være opmærksom på del II

Lånetilbud er opdateret d. 21/11-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Huskøb: Dette skal du være opmærksom på del II

Når du køber bolig, er det nødvendigt med rådgivning. Boligkøb er kompliceret, og med mindre du har viden inden for området, er det svært at gennemføre en succesfuld bolighandel uden professionel hjælp. Rådgivningen omfatter både indsigt i økonomi, boligmarkedet, byggeteknik og de juridiske aspekter ved boligkøb.

Derfor vil du højst sandsynligt ikke kun få brug for én rådgiver, men flere forskellige. Det er dyrt at få rådgivning, men hellere få den rette hjælp end at blive snydt i en bolighandel. I skemaet nedenfor kan du læse om forskellige rådgivningstyper.

Købermægler

  • En købermægler vejleder og rådgiver dig helt eller delvist gennem købeprocessen og kan blandt andet hjælpe med at finde den rigtige bolig, prisforhandle og udarbejde juridiske dokumenter.
  • Købermægleren betales typisk med et fast honorar eller med en procentdel af beløbet, du køber boligen til.
  • Der findes uafhængige købermæglere, men nogle ejendomsmæglerkæder tilbyder også at være købermægler. Vær opmærksom på, at købermægleren ikke må tilbyde dig forsikringer og lån fra en eventuel samarbejdspartner.

Økonomisk rådgivning

  • Du kan få økonomisk vejledning i din bank, men du kan også vælge at få uvildig rådgivning.
  • Økonomisk rådgivning kan eksempelvis omfatte finansiering, beregning af rådighedsbeløb og gældsfaktor samt fremtidige omkostninger relateret til boligen.

Juridisk rådgivning

  • Typisk er der mange forskellige juridiske dokumenter og spørgsmål forbundet med boligkøb. En boligadvokat kan eksempelvis lave et skøde, undersøge servitutter (begrænsede rettigheder ved ejendommen) og gennemgå regnskaber, hvis du vil købe en andelsbolig.
  • Ved boligkøb kan du få brug for et såkaldt advokatforbehold. Det betyder, at du kan få en advokat eller jurist til at gennemgå købsaftalen, efter du har underskrevet den. Hvis advokaten finder forhold, der betyder, du ikke kan købe boligen alligevel, har du ret til at fortryde købet uden at betale én procent af salgsprisen som erstatning til sælger. Du skal kun betale salær til advokaten, hvis du fortryder boligkøbet.

Byggeteknisk rådgiver

  • Denne type rådgivning omfatter, at boligens fysiske tilstand gennemgås, og det sikres, at du ikke efter boligkøbet opdager skader på taget, fugt i kælderen eller ulovlige elinstallationer.

Tilstands- og elinstallationsrapport og eventuelle anmærkninger

  • Formålet med en tilstandsrapport er, du kan tegne ejerskifteforsikring. Hvad en ejerskifteforsikring er, vender vi tilbage til senere. Tilstandsrapporten er ikke en skadesrapport, da almindeligt slid og ælde ikke er noteret.
  • Elinstallationsrapportens formål er ligeledes at opnå muligheden for at tegne en ejerskifteforsikring. I rapporten er alle synlige elinstallationer på huset specifikt vurderet. Eksempelvis omfatter rapporten målinger af hovedtavlen, stikkontakter og afbrydere.
  • Bagerst i tilstandsrapporten er der en hustypebeskrivelse, hvor du skal være opmærksom på OBS-punkterne. OBS-punkterne fremgår ikke nødvendigvis som skader i tilstandsrapporten, og derfor er det en god idé at spørge sælger om disse. Anmærkningerne K2, K3 eller UN kan muligvis blive repareret billigt, men det kan ligeså vel blive en stor udgift. Undersøg forholdene, inden du køber. Derudover kan du beregne, hvad det vil koste at udrede skaderne/manglerne. Du kan bruge estimatet af dine beregninger til at forhandle boligens pris.

Forsikringer

Når du køber hus eller har købt hus, er det væsentligt at overveje og tegne forsikringer. Nedenfor kan du læse, hvilke forsikringer der relevante i forbindelse til boligkøb.

Ejerskifteforsikring

  • Mens en almindelig forsikring tager højde for kendte skader, dækker ejerskifteforsikringen boligens skjulte fejl og mangler, der var ved boligen inden overtagelse, men som ikke er noteret i tilstands- eller elinstallationsrapporten.
  • Ejerskifteforsikringen dækker skader, som sælger ikke kendte til på forhånd, og dækker omkostningerne, der medfølger skaden. På den måde forebygger du at stå med en kæmpe regning.

Indboforsikring

  • Når du ejer en bolig, bliver dine forsikringsbehov dækket med en indboforsikring. Indboforsikringen dækker dine møbler, elektronik, tøj, smykker etc.
  • Har du eksempelvis haft indbrud, kan det blive dyrt, hvis du selv skal finansiere tabet af dine ejendele.

Husforsikring

  • Husforsikringen dækker brand-, vand- og stormskader samt hærværk.
  • Forsikringen dækker desuden ødelagte vinduer, svampe- og rådskader samt insektskader.
  • De forskellige forsikringsselskabers husforsikringspakker varierer. Derfor er det vigtigt, at du tænker på din livsstil og boligtypen, når du vælger forsikringsselskab.
  • Husforsikringen er obligatorisk for boligejere med lån i ejendommen.