Forældrekøb er blevet moderne

Lånetilbud er opdateret d. 02/12-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Forældrekøb er blevet moderne

Forældrekøb er blevet meget moderne de seneste år og flere og flere forældre vælger at købe en bolig til deres barn, når han eller hun skal flytte hjemmefra. Det hænger ofte sammen med, at barnet skal tage en uddannelse og derfor ikke selv har råd til at købe en bolig. 

Barnet betaler i så fald husleje til forældrene, hvor det så er dem, der fastsætter, hvor høj huslejen skal være. 

På denne måde kan de hjælpe barnet ved for det første at skaffe dem en bolig, evt. i en af de større studiebyer, hvor det ellers kan være svært at finde en bolig, og for det andet kan de vælge at sætte huslejen på et lavere niveau, end barnet ellers skulle have betalt for at bo i den pågældende by.

Det kan være en økonomisk udfordring for forældrene at finde finansiering til et forældrekøb. Hvor nogle vælger at finde finansiering gennem et lån, så finder andre finansiering gennem en refinansiering af deres eksisterende lån.

Refinansiering kaldes også for samlelån, idet du samler dine lån i ét nyt samlet lån. Det giver ofte lavere låneomkostninger, hvor så besparelsen kan bruges til at finansiere forældrekøbet.

Fordelene for forældrene

Det smarte for forældrene er her, at de kan foretage en forholdsvis sikker investering. At investere i ejendomme er nemlig en meget sikker investering i forhold til f.eks. aktier og obligationer, især hvis man køber boligen i en storby, hvor priserne stiger meget. 

Den nok største risiko ved at købe en udlejningsejendom er dog, at man aldrig kan vide, hvem man får ind som lejer, og hvordan de behandler hjemmet. Ligeledes kan man ikke være sikker på at kunne udleje boligen hele tiden, hvorfor det kan komme til at stå tomt. 

Her er det igen en sikker metode med forældrekøb, da forældrene ved, hvordan deres barn opfører sig, og at barnet formentlig er interesseret i at passe på lejligheden. 

Desuden ved de på forhånd, hvor længe barnet skal studere, og derfor ved de også, hvor længe de har en fast lejer.

Det omvendte forældrekøb

Imidlertid er det dog ikke kun forældrekøb, der kan være en gevinst for alle parter. Flere vælger nemlig også at gøre det omvendte, således at det er børnene, der køber et hus eller en lejlighed til forældrene. 

Dette sker ofte, når forældrene går på pension og dermed også går ned i løn. Det smarte ved dette for forældrene er, at de således kan sælge deres eget hus og herved få en masse penge til sig selv, som de kan nyde på deres gamle dage. 

Samtidig er der en række andre fordele i forhold til ikke selv at eje huset. F.eks. kan folk på pension normalt få boligstøtte, dette er dog ikke muligt, hvis de selv ejer deres bolig. 

En anden betragtning er, at det, den dag forældrene ikke er her mere, vil være en del nemmere at ordne de praktiske ting samt dele arven, hvis der ikke er et hus, der skal sælges først.

Økonomien er vigtig

At investere i en ejendom nummer to enten til sine børn eller forældre kan altså være fordelagtigt af flere årsager. Overvejer du at gøre det, er det selvfølgelig vigtigt at have en stabil økonomi. 

Det er de færreste, der køber en bolig uden at optage lån, og dette er også tilfældet med bolig nummer to. Man bør derfor tale med sin bankrådgiver og forhøre sig i forhold til de forskellige lånemuligheder, inden man træffer det endelige valg. 

Her er det vigtigt at pointere, at man aldrig kan belåne et hus mere, end det er værd, så medmindre man har en høj friværdi i sin nuværende bolig, som man kan bruge, er man altså nødt til at optage endnu et lån.