ETF’ere – hvad er det?

Lånetilbud er opdateret d. 20/04-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    4 punkter

  • Læsetid

    6 minutter

  • Siden er opdateret

    20/04-2024

Måske er du stødt på ETF’ere og har undret dig over, hvad det er for noget? ETF står for Exchange Traded Fund, og ETF’ere er passive indeksfonde. I denne tekst kan du blive klogere på ETF’ere og på de fordele og ulemper, der er forbundet med at investere i disse.

Historien bag

Den første ETF stammer fra USA tilbage i år 1993. ETF’ere har derfor den dag i dag udviklet sig til at være en populær bestanddel i den amerikanske investeringsverden. 

I Danmark går udviklingen knap så stærkt, selvom flere professionelle investorer ikke tøver med at pege på den potentielt lave risiko, du som investor kan få med ETF’ere i porteføljen. Hertil kommer, at det sågar kan være mindre risikabelt at investere i en ETF end i en aktie. 

Værd at pointere er dog, at der naturligvis også kan være risici forbundet med at investere i ETF’ere, såfremt du er på jagt efter de høje afkast. Hos MONEYBANKER.dk anbefaler vi aldrig, at du låner penge til investeringer.

En investeringsfond

Som nævnt i indledningen er en ETF en investeringsfond. Som investor bliver du derfor en del af en stor pulje, der består af andre investorer. Disse investerer i blandt andet aktier og obligationer.

En ETF adskiller sig ved de fleste andre investeringsforeninger ved at være en passiv fond, som således følger et indeks. Dette bevirker, at målet er at ramme gennemsnittet af markedet: indeksgennemsnittet.

Som investor skal du ligeledes vide, at omkostningerne bliver holdt nede på et minimum på grund af den kendsgerning, at der ikke er behov for en investeringsrådgiver til at overvåge dine investeringer. Dette betyder dog på den anden side også, at din formueplejeforvalter ikke rammer den næste guldaktie.

Endelig skal du vide, at en ETF beskattes som en udenlandsk investeringsforening, som helt konkret betyder, at du bliver lagerbeskattet. Lagerbeskatning er en beskatningsform, hvor man hvert år beskattes af kursgevinster eller får fradrag af kurstab, uanset om har realiseret sine værdipapirer eller ej.

Hvis du gerne vil investere lidt hver måned, kan du muligvis finde finansiering ved at ansøge om et samlelån. Herigennem kan du ofte spare penge hver måned på dine lån, hvor du så kan bruge den månedlige besparelse til at investere for.

Investeringsfordele

De fordele, der er forbundet med at investere i en ETF, omfatter blandt andet:

  • Det er billigere for dig at investere i en ETF end at købe aktiv investering gennem foreninger.
  • Du får mulighed for mindre risiko, da fokus er på at ramme gennemsnittet af markedet. Til gengæld er det en mulighed at sammensætte din portefølje med risikobetonede ETF’ere på usikre markedet.
  • Du kan frit investere i mange indekser og på markedet, som du ellers normalt er afskåret fra som privat investor.

Investeringsulemper

De ulemper, der er forbundet med at investere i en ETF, omfatter derimod blandt andet:

  • Du har ikke mulighed for at ramme den specifikke vinderaktie, der giver størst afkast på kort tid.
  • Du beskattes løbende på grund af den omtalte regel om lagerskat, som betyder, at du skal betale skat hvert år - også selvom du ikke har realiseret din gevinst. Til gengæld kan du også løbende modregne eventuelle tab i din kapitalindkomst, selvom tab ikke er realiseret.
  • ETF’ere er kun noteret på udenlandske børser.