Lån penge mellem venner: Hvad kan du gøre, hvis en ven spørger om penge?

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

 • Indholdsfortegnelse

  5 punkter

 • Læsetid

  7 minutter

 • Siden er opdateret

  27/05-2024

Det kan være svært at sige nej til en nær, hvis vedkommende spørger, om du kan udlåne penge. Som udgangspunkt er det en god idé hvis I ikke lader penge komme mellem jeres forhold, men det kan lade sig gøre at udlåne penge, uden personlige omkostninger medfølger.

Har de brug for din hjælp?

Selvom det er en svær situation, når ens nære spørger om penge, skal du huske på, at det formentligt er svært for vedkommende at spørge om at låne. Det kan være hårdt at indrømme behovet for økonomisk hjælp. 

Derfor er det en god idé at spørge, hvad han/hun har brug for, og hvordan du kan hjælpe. Forhør, hvad pengene skal bruges til, så du ved, at de skal bruges til noget nødvendigt. 

Du hjælper ikke, hvis du tilbyder at låne penge, som blot skal bruge på luksusforbrug.

Kan du tilbyde anden hjælp?

Det skal umiddelbart være sidste mulighed at udlåne penge, og derfor kan du spørge, om du kan hjælpe på anden vis:

 • Er vedkommende i pengenød på grund af manglende job, kan det være, du har nogle kontakter, så du kan hjælpe med at skaffe et arbejde.
 • Er din vens spidskompetence ikke at planlægge økonomi, kan du give sparetips eller hjælpe med at lægge et budget.
 • Mangler din ven et sted at bo, kan du tilbyde at lade ham/hende bo hos dig i en periode.
 • Tilbyd, at du laver mad et par gange om ugen, hvor din ven kan spise med.

Klare vilkår

Er det ikke tilstrækkeligt med alternative løsninger, og et lån bliver nødvendigt, skal du betragte lånet som en forretningsaftale. Det lyder formelt, men formålet er, at pengene ikke ødelægger jeres relation, og du skal tydeligt fastlægge lånevilkårene. 

Selvom I er gode venner og stoler på hinanden, er det vigtigt, at du laver en lånekontrakt - præcis som ved et banklån. Ved at udarbejde en kontrakt imødegår I misforståelser, og den kan bruges som et bevis, hvis én af jer misligholder aftalen. 

Kontrakten kan omfatte:

 • Beløb: Hvor mange penge drejer det sig om?
 • Rente: Skal din ven tilbagebetale lånet med renter?
 • Tilbagebetaling: Skal hele lånet tilbagebetales på én gang eller med flere rater? Hvornår skal pengene senest være tilbagebetalt?

Vær forberedt på usikkerhed

Selvom du i god tro har hjulpet, kan vedkommendes økonomiske situation være så kritisk, at du ikke får dine penge igen. Som vi var inde på tidligere, skal du kun udlåne penge, hvis det er højest nødvendigt. 

Din ven har formentligt også set dig som den sidste udvej til at få økonomisk hjælp. Derfor er det vigtigt, du forbereder dig på usikkerheden, der forbundet med at låne penge mellem venner. 

Hertil er jeres skriftlige låneaftale essentiel, da den beviser, din ven har været indforstået med vilkårene.

Hvis din ven har flere mindre lån i forvejen, kan du anbefale vedkommende at undersøge muligheden for at oprette et samlelån. Ved et samlelån samles alle ønskede lån til ét lån, hvor en ny løbetid og størrelsen på månedlige afdrag fastsættes på ny.

Misligholdes gældsforpligtelserne, er der overordnet to løsninger:

 1. Du kan vælge at acceptere, at dit lån bliver en ”donation” til din vens økonomi og acceptere, at du formentligt ikke ser pengene igen.
 2. Du kan gå i fogedretten og få krav på afbetaling af gælden. Det lyder drastisk og omfangsrigt at tage sin nære med i retten, men du kan få hjælp til processen fra en retshjælpsinstitution.

Der er konsekvenser ved begge løsninger. Vælger du den første, risikerer du, at du selv kommer til at mangle penge, fordi du har regnet med at få dem tilbage. Lån derfor altid kun penge ud, du kan undvære. 

Anden løsning vil højst sandsynligt medføre store personlige omkostninger, og jeres relation kan ødelægges.

Hvis du ikke kan hjælpe

Hvis det er udelukket, at du kan bidrage økonomisk, kan du hjælpe med at finde andre løsninger. Tag en snak med din ven om, hvorfor han/hun er endt i situationen, og hvilke andre løsninger der kan være. 

Først og fremmest kan du råde din ven til at tage et møde med sin bankmand for at få styr på situationen og forebygge, at en lignende omstændighed sker igen. For det andet kan du foreslå, at I sammen researcher på markedet for online-lån. 

Her på MONEYBANKER.dk sammenligner vi lån, hvorved I nemt kan finde det billigste lån online.