Godt nyt til dig som boligejer: Din bolig bliver solgt til prisen

Lånetilbud er opdateret d. 23/11-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Er du boligejer, og overvejer du at sætte boligen til salg? Den gode nyhed for nuværende eller kommende boligsælgere er, at der er stor chance for, at din bolig bliver solgt til udbudsprisen. 

Det årlige antal af boliger, som sælges med et prisnedslag er faldet med mere end 10.000 boliger siden finanskrisen brød ud. Samtidigt bliver boligernes liggetid kortere og kortere.

Hvor mange boliger bliver solgt til prisen?

I løbet af de sidste otte år - det vil sige siden 2009 og frem til i dag - er antallet af boliger, hvor sælgeren er gået ned i pris, faldet med hele 23 procent. 

Helt præcist måtte 47.748 boligsælgere i 2009 sælge deres bolig med et prisnedslag, mens antallet i 2016 faldt til 36.862 sælgere. Der er hermed en tilbøjelighed til, at boligmarkedet bliver sælgernes marked, hvor det førhen var købernes. 

Det vil sige, køberne på den ene side i stigende grad må vinke farvel til at nedslag i prisen. På den anden side må langt færre sælgere eftergive presset fra køberne om at sælge billigere. 

Kort sagt: Boligmarkedet tendenserer til at foregå på sælgerens præmisser. Det kan betyde, at det kan antages købere skal låne flere penge for at få råd til deres drømmebolig. 

Alternativt kan man som købere kigge sin økonomi igennem og vurdere, om der kan spares penge ved at stifte et samlelån. Find ud af om der kan spares penge ved samlelån ved at ansøge om samlelån her.

Markedsudvikling og realisme

Årsagen, til at det går boligsælgernes vej, er kombinationen af den generelle markedsudvikling og forbedringer i ejendomsmæglernes fastsættelser og vurderinger af boligernes priser. Flere mæglere er i kølvandet på finanskrisen blevet mere realistiske i forhold til prissætningen. 

Det betyder, at tilliden til mæglerne og mæglernes egen troværdighed er blevet større. Til sammen har disse to faktorer medvirket til, at antallet af boligsalg med nedslag i prisen er blevet mindre.

Boligmarkedet influeres af jobvæksten

En anden faktor, der kan have betydning for, at dit boligsalg går godt, er jobvæksten i Danmark. Når der skabes flere job, øges arbejdskraftens mobilitet. Det vil sige, at folk bliver mere villige til at flytte for at få et nyt job. 

Det sætter gang i boligmarkedet og kan medføre, at køberne ikke tør tage store chancer i prisforhandlinger, fordi et nyt arbejde er forudsat af, at vedkommende har en bolig at flytte ind i. Antallet af bolighandler stiger i takt med jobskabelsen i Danmark. 

Boligmarkedet er således påvirket af, hvordan arbejdsmarkedet udvikler sig. Når der er en positiv udvikling i erhvervslivet, afspejles det i privatøkonomien. 

Befolkningen føler sig mere økonomisk sikker, hvilket er væsentlig i forhold til boligkøb. 

Købernes stigende sikkerhed i kombination med deres mindre risikovillighed i forbindelse med at prisforhandle kan derfor ses som sælgernes fordel.

Hvor hurtigt bliver boliger solgt?

I dag er boligernes liggetid kortere end for blot et år siden, og samtidigt bliver boliger i stigende grad solgt til prisen. I 60 ud af Danmarks 98 kommuner er liggetiden siden 2016 reduceret ved både salg af villaer og rækkehuse. 

På landsplan er den gennemsnitlige salgstid faldet med 6 procent. Deler vi landet op i dets regioner, er salgstiden i gennemsnit faldet med 9 procent siden 2016. 

Hvis vi mere specifikt kigger på bestemte kommuner, har både Vejle- og Holbæk-kommune oplevet et fald i salgstiden på knap 35 procent. 

Dette kraftige fald betyder, at salgstiden i begge kommuner er under landsgennemsnittets liggetid på 279 dage.