Guide: Sådan vælger du det rigtige billån

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Guide: Sådan vælger du det rigtige billån

En ny bil kan virkelig bringe humøret i top hos de fleste mennesker, og når både arbejdet skal passes, børnene skal hentes og bringes, og indkøbene skal gøres, er den firhjulede ven da helt sikkert også med til at gøre hverdagen nemmere.

En bil er dog sjældent en billig investering, og derfor kan det være nødvendigt med et billån. Det lyder måske kedeligt, men det kan dog betale sig at undersøge markedet for forskellige billån, da priserne på billån kan variere meget.

Hav penge til udbetaling

Inden du overhovedet køber bilen, skal du være sikker på, at du har penge nok til en udbetaling på et eventuelt lån. Din udbetaling bør minimum udgøre 20 procent af prisen på bilen. På den måde får du højst sandsynligt også tilbudt en lån med en lavere rente, end hvis du ikke havde penge til en udbetaling.

Du kan eventuelt supplere din udbetaling med et forbrugslån. Her skal du dog også være sikker på, at du får tilbudt det bedst mulige lån.

Orienter dig om alle dine muligheder

Ligesom med alle andre typer lån bør du grundigt undersøge markedet for billån, så du kan finde frem til det lån, der passer bedst til dig. Hvis du har et lån i din bolig, kan du som regel finde et fornuftigt billån gennem dit realkreditinstitut.

Om ikke andet er der højst sandsynligt flere billån, der passer til dine behov, og derfor skal du ansøge minimum to steder, så du er sikker på at få tilbudt et lån med lavest mulige omkostninger. 

Du skal ikke bare vælge det billigste lån, der har den umiddelbart laveste rente, men i stedet sammenligne lånene ud fra deres ÅOP, altså årlige omkostninger i procent. Dette tal fortæller dig, hvad dine omkostninger ved lånet samlet løber op i om året.

Fast vs. variabel rente

Du skal ligeledes tage stilling til, om du vil have et lån med fast eller variabel rente. Risikoen ved et billån med variabel rente er knap så stor som ved et boliglån, fordi et lån til bilen typisk er meget mindre. Det kan ligeledes være fordelagtigt at vælge et lån med variabel rente, hvis du i forvejen har et fastforrentet lån i din bolig.

På den måde spreder du din risiko.

Lånets løbetid

Hvis du har et realistisk bud på, hvor lang tid du forventer at beholde din bil, inden du eventuelt sælger den videre, bør du vælge lånets løbetid herudfra. Hvis du for eksempel forventer at have din bil i 10 år, men vælger en løbetid på 20 år, sidder du tilbage med en restgæld i 10 år, selvom du ikke længere ejer bilen.