Ny tendens i Danmark - Crowdlending
Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.
- Indholdsfortegnelse
5 punkter
- Læsetid
7 minutter
- Siden er opdateret
23/11-2024
Deleøkonomi og hele tankegangen bag, om at mange bække små gør en stor å, vinder mere og mere frem i Danmark og på det globale marked. Du kender måske allerede til fænomenet crowdfunding (også kaldet netværksfinansiering på dansk) og hjemmesiden Kickstarter.
Via crowdfunding-platforme som denne side, kan man indsamle penge til et projekt gennem små eller store bidrag af forskellige bidragsydere.
Der er dog kommet et nyt skud på stammen inden for deleøkonomiens tankegang, nemlig crowdleanding. Hvis du vil vide mere om denne tendens, kan du læse denne artikel og blive klogere på hvad det går ud på.
Hvad er crowdleanding?
Ligesom ved crowdfunding, kan du bruge crowdleanding til at finansiere projekter du gerne vil starte. Forskellen er dog, at du i stedet for at tage imod bidrag, finansierer dit projekt gennem lån, givet af mange forskellige låneudbydere.
Hvis du ønsker at benytte dig af crowdlending, bør du være opmærksom på at du som låntager skal undergå en kreditvurdering, der fastslår om du er egnet til at optage et lån. Alle kan dog uden besvær blive långiver, ved blot at tilmelde sig på hjemmesiden.
Da crowdleanding, ligesom ved crowdfunding, gives af virksomheder eller privatpersoner, optager du altså et lån uden om banken eller en anden form for långiver. Der indgås dog stadig en aftale om en fast rente og en tilbagebetalingsperiode, ligesom ved et normalt lån.
Denne form for finansiering er allerede kendt som peer-to-peer-lån mellem firmaer, men det er noget nyt at privatpersoner nu har adgang til lånetypen. Hvis du overvejer at benytte dig af crowdlending, om end du er låntager eller långiver, er der dog et par risici du bør være opmærksom på.
Risiko forbundet med crowdlending
Som långiver bør man være opmærksom på at der ikke stilles nogen garanti for de penge du vælger at investere i et projekt. Derfor må denne låntype ikke sammenlignes med traditionel højrentet konto i banken. Denne usikkerhed bør også ses i forhold til at mange lånoptagere ikke har præsteret at få en levedygtig forretningsmodel gennem crowdlending.
Med andre ord, hvis du tager et lån eller vælger at låne penge til et projekt, er det ingen sikkerhed at der kommer til at ske et afkast. Derfor kan denne lånetype bedst sammenlignes med investeringer med høj risiko.
Derudover indeholder denne form for lån et personligt aspekt, da långiverne personligt udvælger hvilke projekter de er villige til at låne penge til. Derfor er du heller ikke sikret at få dækket det beløb du har brug for gennem crowdlending, hvis ikke andre finder dit projekt interessant.
Crowdlending kan dog være en mulighed hvis du ikke har mulighed for at optage et traditionelt billigt lån gennem banken.
Ny spiller på lånemarkedet
Selvom der er fordelene og ulemperne ved crowdlending, kan de dog være svære at forudsige, da lånemetoden stadig er meget ny. Der er dog ingen tvivl om at lånetypen kommer til at vinde frem både i Danmark og i udlandet.
Der findes allerede forskellige hjemmesider hvor du kan optage denne form for lån. To eksempler på disse sider er Lendino og Flexfunding.