Boliglån: Sådan får du penge tilbage, når du låner

Lånetilbud er opdateret d. 26/04-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Boliglån: Sådan får du penge tilbage, når du låner

Du kan optage et boliglån, hvis du vil købe et nyt hus eller en ejerlejlighed. Du kan også vælge at optage et boliglån, hvis du vil i gang med et større eller mindre byggeprojekt og renoveringer af din nuværende bolig. 

Det vil sige, at boliglån ikke udelukkende kan bruges til køb af bolig, men også på ting, der er relateret til din bolig. 

I Danmark er det muligt af finansiere 80 procent af din helsårsbolig med et realkreditlån. Det betyder, at du skal kunne finansiere de resterende 20 procent selv eller fra et andet sted.

1. maj 2017 blev det gjort muligt at finansiere 75 procent at et sommerhuskøb med et realkreditlån. Hidtil var det kun 60 procent.

Ved køb af en ubebygget grund kun kan få finansieret 40 procent.

Boliglån og huslån omtales oftest som det sammen, men hvor huslån udelukkende kan bruges til at købe et nyt hus, kan et boliglån - som nævnt - også bruges til at finansiere køb, der er forbundet med boligen. 

Eksempelvis:

  • renoveringer
  • tilbygninger
  • møbler

Flekslån med negativ rente

To populære flekslån på det danske marked har nu en negativ rente. Det betyder, at flere danskere får penge tilbage, når de optager lån. Renterne på flekslånene gælder fra den 1. juli 2017. 

Renten på F1-lån er faldet til minus 0,14 procent. Det vil sige, at de, der optager denne type lån, får 1.400 kroner tilbage for hver million kroner, de låner. Derudover er renten på F3-lån minus 0,01 procent.

De, der låner en million kroner, får 100 kroner tilbage. 

Selvom F1-lånet har haft en negativ rente før, er minusrenten på 0,14 procent historisk lav.

Tjen på dit boliglån

10 procent af danske realkreditinstitutters lån har nu en negativ rente, hvilket betyder, at låntagerne får penge tilbage for at låne til huskøb eller renovering og vedligeholdelse af nuværende bolig. 

Hos MONEYBANKER.dk vil vi dog dog pointere, at kan det præcise antal af lån med en negativ rente ikke fastsættes, da der findes mange forskellige låntyper.

Der er flere forskellige måder, realkreditinstitutterne tilbagebetaler pengene på. 

Det afhænger af, hvilket realkreditinstitut man er kunde i:

  • Nogle kunder får penge tilbage i form af en lavere ydelse (det beløb kunden betaler hver måned for at låne), hvor den negative rente modregnes.
  • Andre steder får kunderne tilbagebetalt pengene som et øget afdrag (det beløb gælden hver termin reduceres med), der svarer til den negative rente.
  • En tredje måde, realkreditinstitutter benytter sig af til tilbagebetaling, er at sende pengene tilbage som ekstraordinært afdrag. Det betyder, at boligejere - også dem med afdragsfrie lån - afdrager på deres lån.

Det skal du være opmærksom på ved boliglån med negativ rente

Selvom det er fristende at optage et lån med negativ rente til at finansiere boligen, er risikoen relativt høj ved denne type lån. For det første er det følsomme lån, som har en negativ rente. 

Et F1-lån løber kun ét år, hvorefter lånet får en ny rente, eller du skal omlægge til et andet lån. Her er det ikke sikket, du kan få en negativ rente igen. For det andet betyder bidragssatsen ved lån med en negativ rente, at lån med en længere løbetid end negativt forrentede lån kan blive billigere i det lange løb. 

Bidragssatsen inkluderer de gebyrer, der løbende medfølger boliglånet. Hertil skal du huske på, at ydelsen ikke udelukkende påvirkes af renten, men også af bidragssatsen. 

Derfor er det ikke nødvendigvis et F1-lån, der giver den laveste ydelse. Hvor stor ydelsen er på dit lån er væsentligt i forhold til din privatøkonomi, og om den kan klare, du optager et lån. 

Det er vigtigt, at du hver måned har plads i din økonomi til at betale ydelsen på dit lån. Det gælder særligt, hvis du har et kviklån, hvor ÅOP´en kan være højere end et banklån.