Boligkøb: Bliv skarp på økonomiske begreber på to minutter
Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.
- Indholdsfortegnelse
9 punkter
- Læsetid
7 minutter
- Siden er opdateret
21/11-2024
Boligkøb: Bliv skarp på økonomiske begreber på to minutter
Hvis du lige nu er på udkig efter en ny bolig, støder du sandsynligvis også ind i en masse økonomiske begreber, som mere eller mindre er en by i Rusland for dig.
Men selvom du måske mest af alt har fokus på, hvor din nye bolig skal ligge, hvor meget den skal koste, og hvor stor den skal være, kan det altså betale sig at dygtiggøre dig en smule inden for boligøkonomi.
Det øger blandt andet dine chancer for at købe drømmeboligen, samtidig med at du får mest mulig økonomisk handlefrihed.
Realkreditlån
De fleste boligkøbere må opsøge et realkreditinstitut for at kunne få råd til at låne penge til en ny bolig. Hos instituttet tager man altså et realkreditlån. Realkreditlån er de billigste lån på markedet, og du må låne helt op til 80 procent af købsprisen på din helårsbolig.
Hvis du køber sommerhus, kan du låne op til 60 procent af købsprisen.
Med et realkreditlån hører der også en række lånegebyrer, for eksempel bidragssats og kursskæring. Bidragssatsen angiver det beløb, som instituttet opkræver for at låne dig penge. Kursskæring er en administrationsomkostning, da instituttet sælger nogle obligationer på fondsbørsen for at kunne låne dig penge.
Afdragsfrihed
Du kan vælge at tage et lån både med og uden afdragsfrihed. I de fleste institutter får du afdragsfrihed i 10 år, hvilket betyder, at du kun betaler bidrag og renter, men ikke afdrag, i denne periode. Det betyder også, at du ikke sparer op i din bolig i de første 10 år af lånets løbetid.
Fast og variabel rente
Ved at tage et fastforrentet realkreditlån sikrer du dig mod udsving i renten hele lånets løbetid. Renten ligger altså fast i hele perioden. En variabel rente følger til gengæld udsving i boligrenten fra år til år.
Disse kaldes også rentetilpasningslån, hvor renten tilpasses enten med et, tre, fem eller 10 års mellemrum. Du bør kun overveje et rentetilpasningslån, hvis din økonomi kan klare store renteudsving.
Gældsfaktor
Banken eller instituttet kreditvurderer dig for at kunne bedømme, om de vil låne dig penge. Her giver din gældsfaktor dem et fingerpeg om, hvor god du er til at betale din gæld tilbage.
Hvis din gældsfaktor ligger på 3, betyder det, at du kan have en gæld, der er tre gange højere end din indkomst.
Boligkøbsbevis
Et boligkøbsbevis er mere eller mindre et kvalitetsstempel. Beviset fortæller nemlig hussælger, at du er økonomisk rustet til at låne penge af et realkredit- eller pengeinstitut. Derudover kommer du så at sige foran i køen, fordi du hurtigt er i stand til at give et købstilbud.
Sælgerpantebrev
Som navnet indikerer, er et sælgerpantebrev et bevis på, at låneudbyderen har pant i din bolig.
Hvis du har lånt penge af et realkreditinstitut, har instituttet en sikkerhed, altså din bolig, i de penge, som de har udlånt, i tilfælde af at du ikke kan betale din gæld tilbage.