Boligejerne scorer kassen

Lånetilbud er opdateret d. 23/04-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    4 punkter

  • Læsetid

    7 minutter

  • Siden er opdateret

    23/04-2024

Det er fordelagtigt at være boligejer - især i storbyerne. I hver tredje danske kommune er boligpriserne steget over en halv million kroner, siden boligpriserne ramte bunden under finanskrisen. 

Den positive prisudvikling gælder både på huse og ejerlejligheder, og fortsætter boligernes prisstigninger, som de hidtil har gjort i 2017, bliver 2017 et rigtigt godt år for boligejerne.

Hvor er priserne steget mest?

Især boligejerne på Frederiksberg kan være glade over boligprisernes udvikling. På Frederiksberg er priserne steget med 93 procent, men også i andre sjællandske byer, kan boligerne være godt tilfredse. 

Det gælder blandt andet i Gentofte, København, Gladsaxe og Tårnby, hvor boligpriserne er steget med mere end 50 procent, siden boligboblen braste sammen med den konsekvens, at boligpriserne faldt drastisk. 

Det vidner ifølge MONEYBANKER.dk om, at det især er boligpriserne i hovedstadsområdet, der har en voldsom og progressiv stigning. Fremadrettet vil det dog ikke kun være en tendens i Danmarks to største byer. 

Prisstigningerne vil nemlig sprede sig til flere, store dele af landet. Det ses blandt andet også ved, at flere boligejere landet over har oplevet, at deres boligs friværdig er steget.

Skuffesalg er sælgernes fordel

Men hvor i landet er boligprisernes opadgående kurve mere præcist ligeledes en tendens? Især boligejerne i det midtjyske har oplevet en positiv udvikling. 

I denne region har prisstigningerne været højest, og desuden bliver flere og flere boliger i Midtjylland solgt som ”skuffesalg”. Skuffesalg er betegnelsen for, at en bolig bliver solgt, inden den overhovedet er blevet udbudt og sat til salg hos ejendomsmægleren. 

Boligen annonceres ikke på markedet, men bliver ”hevet op af ejendomsmæglerens skuffe”, når en potentiel køber dukker op. På landsplan er antallet af skuffesalg steget fra 4,5 procent i 2014 til 8,3 procent i starten af 2017. 

Det stigende antal af skuffesalg er desuden et tegn på, at boligmarkedet er i fremgang. Skuffesalg er en fordel for sælgeren, fordi boligen ofte bliver solgt til en højere pris, end ejendomsmægleren har vurderet. 

Køberne tør ikke at vente for længe med at slå til og købe boligen. Køberne vil heller ikke satse på at forhandle prisen ned, når konsekvensen kan være, at boligen bliver solgt til en anden, der byder på boligen - og måske endda byder over sælgerens pris.

Ejerlejligheder i København

Selvom stigninger i boligpriserne umiddelbart er en tendens i hele landet, er det stadigt de københavnske boligejere, der kan betragtes som dem, der scorer flest penge på deres bolig, når de vælger at sætte til salg. 

De store prisstigninger har dog også været med til fremme spekulationerne om, hvorvidt en ny boligboble er på vej.

Hvorfor stiger boligpriserne?

Den væsentligste årsag til, at boligpriserne stiger, er det rekordlave renteniveau på lån til køb af bolig. Eksempelvis kan boligejere nu få et trediveårigt lån med en fast rente på 2 procent. Den lave rente betyder også, at det er nemmere at få et billigt samlelån og tilmed potentielt også et billigere kviklån.

Den faste rente på 2% er halvt så meget, som renten på selvsamme lån i midten af nullerne. Det betyder, at boligejerne får mere luft i økonomien i takt med, at de har en lavere ydelse på deres lån. Hertil er friværdien i mange boliger steget. 

Det betyder, at boligejerne kan belåne mere i deres bolig, hvilket ligeledes medfører større økonomisk luft hos boligejerne.