Sådan planlægger du økonomisk: Lær at tage rationelle beslutninger

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

 • Indholdsfortegnelse

  3 punkter

 • Læsetid

  7 minutter

 • Siden er opdateret

  27/05-2024

Det er altid en fordel at være god til at planlægge - især når det gælder privatøkonomien. Muligvis har du allerede styr på din økonomi og ved, hvilke beslutninger du skal tage. På den anden side kan det være, du ønsker at blive bedre til at skabe økonomisk overblik og være i stand til at vurdere konsekvenserne af forskellige beslutninger, der er relateret til din økonomi.

Hertil er det væsentligt at kunne tænke rationelt samt kende og være bevidst om sine muligheder, begrænsninger og behov. Her går planlægning og beslutninger går hånd i hånd.

Når du skal styre din økonomi, foregår dine beslutninger på to niveauer:

 • Overordnede beslutninger er rammesættende for din privatøkonomi. Det kan eksempelvis være beslutninger, der har betydning for dine indtægter. Det kan også være beslutninger, der har indflydelse på dine udgifter.
 • Forvaltning er måden, hvorpå du kontinuerligt håndterer din økonomi inden for de overordnede rammer. Forvaltning omhandler blandt andet indkøb, betaling af regninger og håndtering af din formue.

Hos MONEYBANKER.dk anbefaler vi altid, at du har fuldstændig styr på din økonomi, før du eventuelt låner penge. Hvis du allerede har flere lån f.eks. kviklån eller andre hurtig lån, skal du i stedet for endnu et lån undersøge mulighederne for i stedet at oprette et samlelån.

Så får du samling af din gæld, så du kun skal afvikle på ét lån og ikke som hidtil afbetaling af flere lån samtidig. Du kan se mulighederne for samlelån her.

Rationel eller irrationel?

I forbindelse med dine overordnede beslutninger og din forvaltning kan du være rationelt eller irrationelt tænkende. Den rationelle tankegang handler i økonomiske sammenhænge om, at du er i stand til at vurdere og skelne henholdsvis behov og muligheder rigtigt. En irrationel tankegang kommer til udtryk, hvis du enten overvurderer og undervurderer dine behov og dine muligheder. 

Først når du kan identificere og har kendskab til dine økonomiske muligheder og kan vurdere dine behov præcist og realistisk, kan du tage rationelle beslutninger. Skemaet nedenfor viser, hvornår du henholdsvis har en rationel eller irrational tankegang.

For at optimere din økonomiske beslutningstagen kan du øve dig på at tænke rationelt. Det kan gøre ved at blive bevidst om dine behov og handlinger og søge efter relevant og nødvendig viden, inden du tager en beslutning. 

Det kan eksempelvis være, at du aftaler et møde med din bankmand, inden du køber en ny bil.

De fire grundlæggende måder at håndtere økonomi på

Overordnet er der fire måder, hvorpå du kan håndtere din økonomi. Måderne afhænger af, om du er rationel eller irrationel i dine overordnede beslutninger og din forvaltning. Skemaet nedenfor forklarer kortfattet, hvad de fire grundlæggende former indebærer.

Rationel beslutningstagning og forvaltning er den ideelle måde at håndtere og planlægge sin økonomi. Derfor er kombinationen markeret med en grøn boks. Hvis din indstilling til økonomi befinder sig i en kombination af irrationel beslutning og forvaltning (den røde boks), er det en fordel at revurdere din økonomiske planlægning og finde ud af, hvordan du får et økonomisk overblik. 

Skemaet er firkantet opstillet og i praksis veksler de fleste mennesker mellem kategorierne. Dog vil det typisk være en kategori, der er dominerende for hvert menneskes indstilling til økonomisk planlægning.

Øv dig i at tænke rationelt

Alle mennesker er forskellige, og derfor har alle også hver sine evner og vaner i måden at håndtere og planlægge privatøkonomi. 

Nogle fokuserer på at skabe overblik, andre koncentrerer sig om ønsker og behov eller økonomiske muligheder, mens en tredje gruppe er opmærksomme på muligheder og optimale løsninger. 

Der er grundlæggende fire trin, du kan bruge til at øve dig i at tage rationelle beslutninger:

 • Vær afklaret med og acceptér din økonomiske situation
 • Vær bevidst om og erkend dine ønsker og behov
 • Klargør og vær bevidst om dine økonomiske muligheder
 • Find den optimale løsning - også selvom det ikke er den nemmeste løsning.