Andelsbolig: Sådan finder du ud af, om det er noget for dig

Lånetilbud er opdateret d. 21/11-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    5 punkter

  • Læsetid

    7 minutter

  • Siden er opdateret

    21/11-2024

Andelsbolig: Sådan finder du ud af, om det er noget for dig

Andelsboliger har tidligere haft et dårligt omdømme, fordi der har været meget fokus på den høje risiko, der er forbundet med boligtypen. Men lige nu ser det ifølge MONEYBANKER.dk ud til, at markedet for andelsboliger oplever en renæssance, for nu er de igen blevet eftertragtet blandt de boligsøgende. Nedenfor følger en række fordele og ulemper ved andelsboliger, så du nemmere kan gøre op med dig selv, om en andelsbolig kan være noget for dig.

Fordele

Det er svært at sammenligne andelsboliger og ejerboliger i forhold til pris, men ikke nok med at andelsboliger har en lavere købspris end ejerboliger, kan du generelt spare mellem 25 og 40 procent på at købe en andelsbolig.

Når du køber en andelsbolig, får du et andelsboligbevis. Det betyder, at du har en brugsret i et boligfællesskab, og derfor ejer du altså ikke selve boligen. Derfor er du heller ikke ramt af ejendomsskatten, hvilket sparer dig flere tusinde kroner om året.

Da du bliver en del af et boligfællesskab, når du køber en andelsbolig, kan du sammen med ejendommens øvrige beboere ofte være fælles om nogle udgifter, for eksempel internet og kabel-tv. På den måde er der altså en del penge at spare hver måned. Hvis du i øvrigt gerne vil spare flere penge, kan du overveje at samle dine nuværende lån i et samlelån.

Hvis du renoverer eller køber nyt køkken eller badeværelse, så kan du ved udflytning søge om en godtgørelse, altså en kompensation, da andelsboligforeningen kan dække dine udgifter. Du bør dog i god tid sætte dig grundigt ind i foreningens retningslinjer på området, da renoveringen eller købet kan falde i værdi over en række år.

Ulemper

Før du takker ja til en andelsbolig, skal du bruge en del tid på at sætte dig ind i andelsforeningens økonomi, så du ved, om deres gæld er lille eller stor. Hvis foreningen har en gæld på mellem 10 og 50 procent af ejendommens vurdering, er det som udgangspunkt et tegn på en sund økonomi. Hvis gælden er endnu højere, bør du være på vagt.

Foreningen kan sagtens have en sund økonomi, selvom gælden er stor, men det betyder dog også, at du som køber af en andelsbolig løber en større risiko.

Det er generelt dyrere at låne penge til en andelsbolig. Da du netop ikke ejer boligen, kan du heller ikke optage et realkreditlån, men kun ansøge om et lån gennem en bank. 

Banklån er generelt dyrere, så forsøg så vidt muligt at forhandle renten ned med din bank. Til gengæld er købsprisen på en andelsbolig hovedsageligt langt mindre end på ejerboliger, og derfor skal du også låne langt færre penge for at kunne købe andele.

Det er sjældent muligt at fremleje din andelsbolig. Nogle andelsboligforeninger tillader dog en fremlejeperiode på maksimum to år. Hvis du eksempelvis er studerende og har planer om at skulle på et ophold i udlandet, bør du først undersøge, om det er muligt at fremleje din andelsbolig.

Forældrekøb er ligeledes sjældent muligt.