Hvornår skal jeg vælge et afdragsfrit realkreditlån?

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    2 punkter

  • Læsetid

    7 minutter

  • Siden er opdateret

    27/05-2024

Man kan tage et afdragsfrit realkreditlån på op til 10 år. I de 10 år skal låntager ikke betale afdrag på lånet, og han skal derfor kun betale renter og administrationsbidrag. Med denne type lån mindskes lånets restgæld altså ikke i den 10-årige periode, men låntageren har til gengæld flere penge at gøre godt med. 

De penge låntageren har at gøre godt med, kan han så derimod bruge til andre nyttige formål. Dette kan for eksempel være at få afviklet andet dyr gæld, som han gerne vil have ud af verden. 

Det kan også være at spare op til pension eller investeringer i bolig, uddannelse eller lignende investeringer, der kan gavne på sigt. Dette afhænger selvfølgelig af, hvad låntager vægter højt. Ikke desto mindre slipper låntager altså ikke for at betale de afdrag, som det ellers umiddelbart billige lån kræver, men de bliver bare udskudt til et senere tidspunkt. 

Navnet ’afdragsfrie lån’ er derfor en anelse misvisende, og det skal man som låntager være opmærksom på, når man overvejer at optage denne type lån.

Er det en god forretning?

Hvorvidt det er en god forretning at optage et afdragsfrit lån bestemmes af, hvad man ønsker at bruge de penge på, som man ellers skulle have brugt til at afdrage på sin realkreditgæld. Nogle vælger de afdragsfrie lån baseret på, at den månedlige ydelse ikke er særlig høj. 

Til gengæld bliver låntager ved med at betale rente af den oprindelige størrelse på den indstiftede gæld. Ved andre lån som f.eks. et samlelån, hvor man afdrager løbende, falder størrelsen på den indstiftede gæld, og den rente man betaler, vil derfor blive mindre og mindre med tiden, eftersom man afdrager på det.

På trods af disse ulemper kan afdragsfrie lån også godt vise sig at være en fordelagtig forretning. Hvis man, som nævnt, bruger de ekstra penge, man har på grund af det afdragsfri lån, på at skille sig af med dyrere lån, kan det vise sig at være en god forretning.

Hvad ønsker du at bruge pengene på?

Om man skal vælge et afdragsfrit afhænger derfor fuldstændig af, hvad man har tænkt sig at bruge de penge på, som man sparer på realkreditlånet. Hvis man ønsker at bruge pengene på at slippe ud af dyrere gæld, kan det derfor være fordelagtigt. Samtidig kan det også være fordelagtigt, hvis ens indtægt i en periode er lav, men man på sigt får en større indkomst. 

Hvis man ikke ønsker at afvikle dyr gæld med pengene, men man blot ønsker at bruge pengene på at have et højere forbrug, er det formentlig ikke en god forretning. Det kan vise sig at blive noget dyrere i sidste ende at bruge de ekstra penge, man har til rådighed på den måde. Det kan derfor også være en god idé at holde den afdragsfri periode så kort som muligt. 

Hvis man kan tage et afdragsfrit lån i 4 år, fordi det er den tid, det kræver at afvikle tidligere og dyrere gæld, bør man holde sig til det. Derefter kan man så straks starte på at betale på afdragene. På den måde vil man hurtigere få afviklet den gamle gæld og den nye indstiftede realkreditgæld.