Afbetal lån ved hjælp af sneboldmetoden

Afbetal lån ved hjælp af sneboldmetoden

Hvis du skylder penge væk til mange kreditorer, så er det vigtigt at danne et overblik over lånene, så du ikke drukner i uoverskuelig afbetaling. En måde at gøre dette på er ved at samle klatgælden i ét samlet lån. Ved denne metode sparer du en del penge på gebyrer og renter, men motivationen for at afbetale på det samlede lån kan hurtigt svinde.

I stedet er sneboldmetoden en rigtig god afbetalingstaktik, hvor motivationen for at afvikle gælden konstant opretholdes. Så hvis du har svært ved at holde motivationen oppe og mangler en gulerod for din indsats, så læs med herunder, hvor vi giver dig svaret på, hvordan sneboldmetoden benyttes.

Trin 1: Skab overblik og prioriter dine lån

  • Først og fremmest gælder det om at skabe overblik over, hvilke lån du har, og hvor meget beløbene er på. Lav en liste, hvor du som minimum nedskriver kreditors navn, skyldige beløb, ÅOP og månedlige afdragsbeløb.
  • Dernæst skal listen prioriteres, så de mindste lån står øverst. Som hovedregel er lån til det offentlige såsom SU-lån billigst, dernæst kommer banklån og forbrugslån er som regel dyrest. Gælden skal skrives op efter beløbets størrelse og ikke ud fra rente eller ÅOP.

Trin 2: Afbetal vha. Sneboldmetoden

Når den prioriterede liste er færdig kan du gå i gang med at afbetale på dine lån én efter én. Dette gøres ved at følge dette princip:

  • Betal mindst muligt på alle dine lån, hver måned og beregn, hvor mange ekstra penge, du har til rådighed. Dette
  • Det ekstra rådighedsbeløb bruges nu til at betale øverste lån på listen (det mindste beløb) af. Når lånet er tilbagebetalt, lægges afdraget fra gælden oveni dit rådighedsbeløb. Dermed bliver beløbet til afbetaling på næste lån lidt større.
  • Afbetal på det næste beløb på listen, som nu er dit mindste lån.
  • Forsæt med at afbetale lånene én af gangen, indtil alle gældsposter er betalt.

Fordele ved sneboldmetoden

Selvom det måske kan virke uansvarligt ikke at afdrage på det dyreste lån med flest omkostninger først, så er der klare fordele ved denne metode. At blive gældfri handler nemlig i høj grad om motivationen og guleroden for enden. Dine lån bliver med sneboldmetoden overskueliggjort, og hver gang et lån afbetales, styrkes din motivation for at forsætte og afbetale lidt mere.

For at holde motivationen oppe er det vigtigt, at du belønner dig selv, hver gang et lån er afbetalt. Det behøver ikke være noget dyrt, men blot en symbolsk belønning, som du kan se frem til.

Brug for at låne penge?

MONEYBANKER.dk har hjulpet 566.207 brugere siden vi startede i 2014. Skal vi også hjælpe dig med at vælge det billigste lån? Sammenlign lån via vores søgemaskine hurtigt og nemt, uanset om du søger et forbrugslån, samlelån eller bare et billigt lån online.

Sammenlign lån (Juli 2020)